Bir konuyu düz anlattığınızda bazen istediğiniz etkide anlaşılır olmaya biliyor o nedenle tersten örneklerle anlatıp sonra konunun başlangıcına gitmekte fayda olabilir.
- Bir Avukata ihtiyacınız olduğunda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Önce bir avukat ile görüşüyorsunuz, ön görüşme için danışmanlık ücretinizi ödüyor sonrasında birlikte çalışmak isterseniz anlaşarak devam ediyorsunuz. Sonra dava harçları başta olmak üzere tüm mahkeme masrafları sizin tarafınızdan ödeniyor, eğer işiniz içerisinde şehir dışı ulaşım ve konaklama gibi masraflar olursa bunları da ayrıca siz ödüyorsunuz.
- Hastalandığınız da Doktora ihtiyacınız olduğunda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Doktora gidiyorsunuz, doğru teşhisi koyabilmek için doktorunuz sizden röntgen, tahlil gibi bir takım argümanlar istiyor ve sizler bu istekleri hazırlayıp, ödemesini kendiniz yaptıktan sonra doktorunuzun yanına gidiyorsunuz. Doktorunuz hastalığınız ile ilgili teşhisi koyuyor ve bir reçete veriyor size, bu reçetenin ücretini de yine sizler ödeyerek tedaviye başlıyorsunuz. .”Diyelim bunları hazırlamadınız ilaçları da almayacaksınız yine de muayene ücretini ödüyorsunuz”
Bunlar kesinlikle olması gereken detaylar eleştirmiyoruz aksine destekliyoruz bu nedenle lütfen konuyu başka mecralara çekmeyelim.
Bu örneklere S.M Mali müşavir ihtiyacınız olduğunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Sorusuyla devam edelim.
Bir Mali Müşavir ile görüşüyorsunuz ve ön görüşme için ücret ödemiyorsunuz, şirketinizin kuruluşunu yapmasını istiyorsunuz ancak, Ticaret odası ve Noter Masrafları haricinde sizden ödeme almasını istemiyorsunuz, başta Ana Sözleşme olmak üzere hazırlanan evraklar ve takip işleri sizin için zaten Mali Müşavirce yapılması gereken işler,
Sonra muhasebe ücretine sıra geliyor ve komşunun muhasebecisi daha düşük bir ücret talep ediyor. Yapılamıyor olsaydı o da yapmazdı öyle değil mi? Bu süreçte alacağınız 10 TL’lik indirim bile sizi mutlu etmeye yetiyor,
Şirketinizin Vergi ve SGK işlerinden sorumlu olan Mali Müşavirinizin neden Emlak Verginizi, Çöp Verginizi, Tabela Verginizi takip etmediği sorusu geliyor aklınıza çünkü komşunun muhasebecisi onları da takip ediyor ve ek ücret talep etmiyor.
Bütün bunları geçiyor ve yılsonuna geliyoruz, bir sonra ki yılın defterlerinin hazırlanması başta olmak üzere sizin adınıza yapılacak kırtasiye masrafları bilişim giderleri için Mali Müşaviriniz sizden ücret istiyor, siz bu sefer bütün komşu muhasebecileri ile mesaiye başlıyorsunuz, çok haklısınız muhasebeciniz sizlerden alacağı ücretle arabasını yenileyecek, sizinde bu soyguna müsaade etmemeniz gerekiyor!
İlk olarak ben size muhasebe ücreti ödüyorum neden masraflar için ödeme yapıyorum? diye başlıyorsunuz, hemen yukarıdaki örneklere bakın hangi meslek size sunduğu hizmet haricinde olan bir gideri kendi bütçesinden karşılıyor?
Mali Müşavirler sizler için,
- Bilgisayar ve muhasebe programı bulundurmak zorundalar,
- Bu programların her yıl ücretini ödemek zorundalar,
- Beyanname, Tahakkuk fişi, İşe Giriş –İşten Ayrılış Bildirgesi, SGK Bildirgesi ve Tahakkuk fişi başta olmak üzere birçok belgeyi yazıcından çıktı alıp dosyalamak zorundalar ( bu işlemde hem yazıcısı olmak zorunda hem kartuşu hem de kâğıdı ve de dosyalama için klasörü)
- Beyan sınırları üzerinde faturanızı Mali Müşavirinize vermeyi unutuyorsunuz, ama size faturayı düzenleyen firma ile görüşüp bunu bulmak ve sizin cezalı duruma düşmenizi engellemek de muhasebecinin asli görevi öyle değil mi?
- Size defalarca söylemelerine rağmen yapmadığınız/yaptığınız işlerden dolayı bir gün ceza kesildiğinde “bu işleri sen biliyorsun, ısrar etseydin” sözünün de muhatabı yine Mali Müşavirler!
Bu arada bütün bu işleri yapabilmesi için bir de ofise ihtiyaçları var en iyi ihtimalle kendilerine ait bir ofis bile olsa, kira geliri elde etmeyip sizin işleriniz için kullanmalılar çünkü siz onlara muhasebe ücreti ödüyorsunuz.
Öncelikle muhasebe ücretinizi düşünün, sonra bu ücretle bu kadar imkânı başka nereden elde ediyorsunuz onu düşünün, sizce de bir gariplik yok mu?
Komşunun Muhasebecisi gerçekten var mı? Yoksa Mükelleflerin, Mali Müşavirler ile pazarlık yapabilmek için kendi kafalarında var ettiği bir şehir efsanesi mi? Çok merak ediyoruz, çünkü Etik Kuralları olan bir meslek içerisinde Ücret tarifesinin altında iş yapan meslektaşlarımız olduğuna inanmak istemiyoruz. Kanunlar eşliğinde tonlarca sorumluluk Mali Müşavirlerin omuzlarına yüklenirken, yapılan işleri itibarsızlaştıranların yine Mali Müşavirler olduğunu düşünmek de istemiyoruz !!!
Her iş bir emektir, her emek saygıyı hak eder. Saygı değer Mükelleflerimize bize gösterdikleri saygıdan ötürü teşekkür ederiz…